Industrie 4.0: Fictie of werkelijkheid?

Industrie 4.0: Fictie of werkelijkheid?

(Door: Marien Orgers, Algemeen Directeur Vos | Gekas & Boot BV)

De laatste jaren is “industrie 4.0” een regelmatig terugkerende term in tal van seminars, vakbladen, etc. Termen zoals IoT, Big Data, Ageing of assets & 3D printing worden de lucht in geslingerd, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Maar is dat ook zo? Of is het gewoon een rage?
Voor een deel is industrie 4.0 een samensmelting van technologische ontwikkelingen, die de industrie moeten helpen om toekomstbestendig te worden. De terminologie is voor de gemiddelde techneut, die we in de industrie tegenkomen en moet zorgen dat productie-installaties gewoon blijven produceren, nietszeggend. Voor velen in ons vakgebied is het dus fictie.
Ook binnen de onderhoudssector is “industrie 4.0” een veelgenoemd onderwerp. Technologische ontwikkelingen kunnen ons in het onderhouden van installaties helpen de juiste keuzes te maken. Ondanks het feit dat we als servicebedrijf niet elke dag in aanraking komen met technologische vernieuwingen, is het toch ook voor ons soort bedrijven belangrijk hoe we deze ontwikkelingen in kunnen zetten om onze opdrachtgevers van de juiste informatie te voorzien.
De feiten zijn simpel. De industriële assets waaraan wij werken, verouderen. De hoeveelheid energie die we verbruiken om een product te maken en de daarbij behorende CO2 uitstoot zijn belangrijke aandachtspunten. De technische populatie in ons land is aan het vergrijzen en de nieuwe generatie techneuten groeit niet op met de gereedschapkist. We zien dus ervaring verdwijnen en dat zal op de een of andere manier moeten worden opgevangen. Ook in ons eigen vakgebied is dit aan de orde. Heel veel níeuwe fabrieken worden er niet gebouwd, dus de instandhouding van de bestaande installaties wordt steeds belangrijker.
Er moet dus wel iets gebeuren. Natuurlijk begint het met het op orde brengen van de basis binnen het uitvoeren van het onderhoud. Een goede onderhoudsstrategie, voldoende smering en regelmatige visuele inspecties zijn de basis om grote problemen te voorkomen. Ik noem dat, omdat we in de praktijk nogal eens zien dat deze basis niet goed geregeld is.
Een goede opleidingsstrategie voor de nieuwe generatie techneuten is zeker iets waar aandacht voor moet zijn. En uiteindelijk komen we bij de technologische vernieuwingen die ons kunnen ondersteunen om de juiste beslissingen te nemen.
Wat kunnen professionele servicebedrijven hierin betekenen?  Advisering en uitvoering van de basisactiviteiten rondom rotating equipment spreekt voor zich.  De technologische vernieuwingen kunnen we opsplitsen in verbeteringen op equipment niveau en toepassingen om data te genereren, zodat mogelijke technische problemen kunnen worden voorkomen.  In het eerste geval zijn tal van mogelijkheden te noemen, zoals andere en betere afdichtingen bij rotating equipment. Het toepassen van contactloze magneetkoppelingen. Selecties van bestaande apparatuur herzien. Oftewel een veelheid aan technische mogelijkheden staan ons ter beschikking.
Als het gaat om het genereren van data, zijn we natuurlijk gewend aan het doen van trillingsmetingen, echter “industrie 4.0” brengt ons toch ook andere mogelijkheden. Hiermee ontstaat voor ons de uitdaging om van fictie werkelijkheid te maken, bijvoorbeeld via continu metingen. Er zijn zeker al toepassingen, echter de beperking van dit soort methodieken ligt vooral in de beschikbare netwerken, de kosten van de huidige sensoren, de ICT platformen om de juiste gegevens te verwerken, etc. De komst van 5G gaat ons bedrijven hierin zeker helpen.
Op 14 maart organiseert Vos | Gekas & Boot een themadag in Zevenhuizen.  Deze dag staat volledig in het teken van de ontwikkelingen binnen industrie 4.0. Samen met onze partners, zal in diverse presentaties worden toegelicht hoe inhoud gegeven wordt aan deze ontwikkelingen. Ook de problematiek rondom de verlaging van CO2-uitstoot komt aan de orde. Wij nodigen u van harte uit om bij ons te komen kijken en te beoordelen of fictie en werkelijkheid dicht bij elkaar liggen. Klik hier om naar een overzicht te gaan van de verschillende sprekers en onderwerpen. Schrijf u snel in voor één of meerdere onderwerpen die u interesseren, want het aantal plaatsen is beperkt. 
Graag tot 14 maart!
Hartelijke groet,
Marien Orgers
Algemeen directeur Vos | Gekas & Boot

Vos | Gekas & Boot en Facta gaan vanaf 1 januari 2020 samen verder onder één naam: Facta.

Een interessante krachtenbundeling van vakmanschap en kennis van alle types rotating equipment. Door onze samenvoeging kunnen wij nog sneller en wendbaarder acteren op complexe en acute vraagstukken. Ondertussen wordt er op de achtergrond hard gewerkt aan een nieuwe website waarin alle disciplines van beide bedrijven worden gebundeld. Tot die tijd blijft deze website online.