Maatwerk

Analyseren, selecteren en installeren

We ontvingen het verzoek om een pomp aan te bieden voor een installatie waar een brine substantie met 1000 m3 per uur wordt verpompt. Brine is zout opgelost in water. Er moest 1000 m3 per uur verpompt worden en deze substantie is 7x zouter dan zeewater. Dit medium is lastig te verpompen door de hoge zoutconcentratie. Een gevolg hiervan is een hoog gehalte natriumhypochloriet hetgeen zorgt voor pitting.

Een voor de hand liggende keuze is een titanium of duplex / superduplex chemie normpomp welke bestand is tegen de eigenschappen van de te verpompen substantie. Duplex is een roestvast materiaal dat geschikt is voor het verpompen van zeer zoute substanties. Echter, de klant wilde 1000 m3 per uur verpompen. Dan is een duplex chemie normpomp geen reële keuze. 30% Cr als materiaal is dan niet mogelijk bij een chemie normpomp. Een exotischer materiaal zou daarom noodzakelijk zijn. Bij dergelijke chemie normpompen speelt ook nog dat er dure dubbele asafdichtingen gebruikt worden met seal verzorgingssystemen. Chemie normpompen kunnen niet met stopbuspakkingen geleverd worden. Al deze factoren zorgen voor een aanschafprijs welke niet binnen het budget van de klant paste.

We hebben gekeken op welke wijze deze zeer zoute substantie verpompt kan worden met 1000 m3 per uur op een economisch haalbare wijze. We kwamen uit bij een Metso slurry pomp. Dit type pomp word geleverd in twee kwaliteiten chroomstaal: 27%Cr en 30%Cr. Voor deze toepassing hebben we de 30%Cr variant gekozen vanwege de betere bestendigheid tegen het te verpompen medium. De geselecteerde Metso MM300 is uitgelegd op een laag toerental van ca. 780 tpm, aangedreven door een WEG 160 kW IE3 draaistroommotor IP65 met stilstandsverwarming. Deze pomp is ontworpen voor veel zwaardere toepassingen. Tevens beschikt de pomp over een pomphuis met een uitzonderlijk hoge wanddikte. Beide factoren komen in dit geval een zeer lange standtijd ten goede.

De installatie is eind 2014 geleverd en half januari door een Commissioning Engineer van Metso Minerals met ons in bedrijf gesteld. Om de flow te bepalen is door onze CBM specialisten een mobiele flowmeter geïnstalleerd. Het uitvoeren van deze meting was een uitdaging omdat het een glasvezelversterkt kunststof leidingwerk betrof. Deze meting kwam uit op 1020 m3 / uur. Dit is exact wat tijdens het offertetraject was gecalculeerd. Aanvullend is een trillingsmeting toegepast om te bepalen of de pomp in cavitatiebereik opereert. Dit is niet het geval. Tot slot zijn de temperaturen van lagering en afdichtingen gemeten waarmee geconcludeerd kon worden dat de installatie perfect functioneert.

 

Vos | Gekas & Boot en Facta gaan vanaf 1 januari 2020 samen verder onder één naam: Facta.

Een interessante krachtenbundeling van vakmanschap en kennis van alle types rotating equipment. Door onze samenvoeging kunnen wij nog sneller en wendbaarder acteren op complexe en acute vraagstukken. Ondertussen wordt er op de achtergrond hard gewerkt aan een nieuwe website waarin alle disciplines van beide bedrijven worden gebundeld. Tot die tijd blijft deze website online.