Waterbeheer

Moderniseren vijzelaandrijvingen

We zijn benaderd voor onderhoudswerkzaamheden aan twee van de vier opvoervijzels bij een Rioolwaterzuiveringsinstallatie. Elke vijzel werd aangedreven door een tandwielkast welke via een V-snaaroverbrenging werd aangedreven door een elektromotor. Deze elektromotoren waren niet regelbaar waardoor ze uit staan of meteen maximaal draaien. We kwamen er al snel achter dat revisie niet loonde. Met OEM onderdelen zou de revisie van de bestaande tandwielkasten duurder worden dan de aanschaf van nieuwe moderne tandwielkasten. We hebben daarom een totale vernieuwing van de aandrijflijn voorgesteld.
In overleg en goede samenwerking met het waterschap is gekozen voor een nieuwe tandwielkast met daarop direct een nieuwe energiezuinige elektromotor gemonteerd. Tevens is van de gelegenheid gebruik gemaakt om de elektromotoren aan te sturen via frequentieregelingen.
Twee nieuwe Flender FZG tandwielkasten met Siemens elektromotoren zijn door ons geïnstalleerd. Met de nieuwe aandrijflijn is men in staat het toerental van de motor afhankelijk van de opvoerbehoefte continue te regelen. Voor deze installatie is gekozen voor een stapgrootte van 5 Hz. Door deze regeling kan het debiet van de opvoervijzel dan ook in kleine stappen worden geregeld. Dit is een groot voordeel t.o.v. de oude installatie die alleen op maximale capaciteit kon draaien. Een bijkomend voordeel is dat de elektromotor ook sneller kan draaien indien nodig. De installatie beschikt over voldoende vermogen om op 55 of 60 Hz te kunnen draaien.
Directe voordelen zijn de ruimtebesparing en het lagere geluidsniveau door het vervallen van de V-snaaroverbrenging. Een aanzienlijke energiebesparing is bereikt door het vervallen van de V-snaaraandrijvingen, het toepassen van energiezuinige elektromotoren en de mogelijkheid tot regelen van de installatie afhankelijk van de behoefte.

Vos | Gekas & Boot en Facta gaan vanaf 1 januari 2020 samen verder onder één naam: Facta.

Een interessante krachtenbundeling van vakmanschap en kennis van alle types rotating equipment. Door onze samenvoeging kunnen wij nog sneller en wendbaarder acteren op complexe en acute vraagstukken. Ondertussen wordt er op de achtergrond hard gewerkt aan een nieuwe website waarin alle disciplines van beide bedrijven worden gebundeld. Tot die tijd blijft deze website online.